Szkolenie "RODO" dla zawodowych fotografów

Szkolenie "RODO" dla zawodowych fotografów

Szkolenie "RODO" dla zawodowych fotografów 1

8 Sierpień 2018 10:00 / 17:00

Zapraszamy Państwa na Szkolenie “RODO” dla zawodowych fotografów, gdzie dowiecie się jak poradzić sobie z ustawą i prawem, które obowiązuje w krajach Unii Europejskich.

Na szkoleniu omówimy poniższe tematy oraz odpowiemy na wszelkie interesujące Państwa kwestie.

Porozmawiamy również o dokumentacji, która jest potrzebna w pracy każdego zawodowego fotografa.

 
Szkolenie poprowadzi:
Katarzyna Orzeł – radca prawny z wieloletnim doświadczeniem.
http://kancelariaorzel.pl
 
Tematyka i plan szkolenia:
1. Wprowadzenie do RODO
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • Jakie podmioty objęte są zasadami i wymogami wynikającymi z RODO (jak ma się RODO do działalności gospodarczej, działalności artystycznej itp.)
  • Kto może korzystać z wyłączeń przewidzianych w RODO oraz na jakich zasadach
  • Jakie główne zasady ochrony danych osobowych wprowadza RODO i co z nich wynika
  • Jak należy rozumieć pojęcie danych osobowych w kontekście fotografii
  • Czym są dane biometryczne i na czym polega ich przetwarzanie
  • RODO, a prawa autorskie – jak razem je stosować

 
2. Zasady zbierania danych oraz wykonywania obowiązków informacyjnych.
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • Jak i w którym momencie należy informować klientów o tym, że przetwarzamy ich dane
  • Kiedy należy zebrać zgody na przetwarzanie danych osobowych – a kiedy jest to dopuszczalne bez nich
  • Jak zbierać zgody – co RODO mówi na ten temat
  • Problem starych zgód – czy nadal nas wiążą
  • Jak długo można przetwarzać dane osobowe – jak wyznaczać samodzielnie ten okres

 
3. Uprawnienia Klientów
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • Do czego mają prawo klienci – czy trzeba odpowiadać na ich pytania oraz jak to robić
  • Przekazywanie kopii danych klientom – o co w tym chodzi?
  • Czy można odmówić klientowi przekazania kopii jego danych i na jakich zasadach
  • Na jakich zasadach można złożyć skargę do Urzędu Ochrony Danych Osobowych i jakie są tego konsekwencje
  • Czy osoba, której dane przetwarzamy może nas pozwać?

 
4. Obowiązki organizacyjne i prawne
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • Czym jest rejestr czynności przetwarzania i czy trzeba go prowadzić
  • Analiza ryzyka – jak należy ją wykonać i po co ona jest
  • Jak zabezpieczyć swoją firmę fotograficzną przed roszczeniami związanymi z RODO
  • Jak zgodnie z RODO zatrudniać pracowników i powierzać im obowiązki

 
5. Szczególne zasady wykonywania fotografii ślubnej – jak ominąć czyhające pułapki
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • od kogo trzeba mieć zgodę na wykonanie sesji ślubnej?
  • reportaż ślubny – jak wykonywać obowiązki informacyjne
  • publikacja fotografii ślubnej – kiedy mogę to zrobić?

 
6. Zdjęcia dziecięce i fotografia szkolna – zasady przetwarzania zdjęć dzieci
W ramach wskazanego punktu szkolenia omówione zostaną takie zagadnienia jak:

  • zdjęcia dzieci – czy dziecko samo może zamówić zdjęcie?
  • Kto powinien wyrazić zgodę na wykonanie zdjęcia dziecka?
  • Fotografia szkolna/przedszkolna – jak współpracować z placówką, aby zorganizować sesję dla dzieci?
  • Publikacja zdjęć dzieci – kto powinien wyrazić na to zgodę

 

7. Pytania i odpowiedzi
Jeżeli macie Państwo dodatkowe pytania, prosimy przesłać je najpóźniej 3 dni przed szkoleniem na adres kontakt@sfk.org.pl.
W tej części odpowiemy na zadane przez Państwa pytania dotyczące rodo w fotografii.
Dołącz do dyskusji